Bolnice u Gazi na rubu humanitarne katastrofe

Prilog: Irena Antić

 

Ne jenjavaju izraelski napadi na Gazu. Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, više od 70 posto ubijenih i ranjenih u Pojasu Gaze su civili. Bolnice u Gazi na rubu su humanitarne katastrofe. Izrael blokira prekograničnu opskrbu vodom, strujom i gorivom. Egipat je dao zeleno svjetlo za otvaranje graničnog prelaza Rafah, kako bi u Pojas Gaze bilo dopremljeno 20 kamiona humanitarne pomoći. Uoči dolaska u Izrael, britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak), poručio je da je napad Hamasa na izraelsku teritoriju, 7. oktobra, bio strahovit čin terorizma.

 

Više od dva miliona Palestinaca u Pojasu Gaze i dalje je izloženo nemilosrdnim napadima izraelskih snaga, u znak odmazde za masakr koji je Hamas počinio 7. oktobra. Sve češće, meta napada su i južna područja Gaze, za koja je Izrael rekao da će biti sigurne zone za civilno stanovništvo, a na kojima trenutno boravi između 400 i 600 hiljada Palestinaca. Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da je u dosadašnjim napadima izraelskih snaga ubijeno oko tri i po hiljade ljudi, a 12 hiljada je povrijeđeno. Više od 70 posto ubijenih i ranjenih su civili; djeca, žene i stariji ljudi. Pod ruševinama uništenih palestinskih domova, bolnica i škola, nalazi se oko 1.200 ljudi. Izraelski borbeni avioni tokom noći ispalili su nekoliko projektila na četiri stambena tornja u području Al Zahra, u centralnom dijelu Pojasa Gaze. Objekti su potpuno uništeni, a spasioci pokušavaju izvući ubijene i ranjene. Meta napada rano jutros bila je i džamija u Pojasu Gaze. Poginulo je najmanje 40 ljudi. Civili koji su preživjeli napad na bolnicu, u kojoj su, osim ranjenih, boravile i stotine ljudi koji su ostali bez krova nad glavom i vjerovali da su u bolnici sigurni, svjedoče o strahotama. Većina ih je smještena u izbjeglički kamp.

Čovjek: “Bilo je strašno. Ostali smo bez ičega. Ne znamo kako smo preživjeli. Oko nas su bili mrtvi i ranjeni. Bio je to napad do uništenja.”

Žena: “Ništa nemam. Evo, vidite, ovo su moja djeca. Ostali smo ranije bez svog doma. Mislili smo da smo u bolnici sigurni. Ni tamo nije bilo struje, vode i hrane. Spašeni smo i sada smo ovdje, ali nigdje nije sigurno. Ubijena je moja sestra i njena djeca.”

Izraelska vojska saopćila je da je napala vojne ciljeve Hezbolaha (Hezbollah) u pograničnom području sa Libanom. U zračnom napadu pogođena su i dva sela na jugu Libana. Britanski premijer Rishi Sunak doputovao je u Izrael. Nakon američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden), on je još jedan u nizu zapadnih zvaničnika koji je na taj način iskazao nedvosmislenu solidarnost i podršku Izraelu. Govor britanskog premijera u Parlamentu, uoči odlaska u Izrael, potvrda je da je i on, kao i većina zapadnih zvaničnika, prihvatio verziju Izraela prema kojoj je projektil koji je pogodio bolnicu Al-Ahli ispalio Islamski džihad.

Osuđujući američku podršku Izraelu, iranski predsjednik Ibrahim Raisi (Ebrahim Raisi) poručio je da, nakon napada na bolnicu u Pojasu Gaze, dolazi kraj Izraela.

Sjedinjene Američke Države uložile su veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Za je glasalo 12 članica, a Rusija i Velika Britanija su bile suzdržane. Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (António Guterres) pozvao je na hitan prekid vatre kako bi se oslobodili taoci i dopremila humanitarna pomoć u Gazu. Američki predsjednik Džo Bajden negirao je da je Izraelu dao do znanja da će se američka vojska pridružiti ako Hezbolah otvori novi front u Izraelu. Iranski načelnik Generalštaba Mohamad Bageri (Mohammad Bagheri) istakao je da se mora spriječiti prebacivanje oružja iz američkih baza u regionu u Izrael i pozvao države u regiji da to spriječe. Nakon poteza zvaničnika SAD-a u Vijeću sigurnosti i posjete predsjednika Bajdena Izraelu, stotine demonstranata upale su sinoć u dio zgrade na Kapitol Hilu (Capitol Hill), demonstrirajući zbog sukoba Izraela i Hamasa. Nosili su transparente – “ne u naše ime”. Prema izvještajima, uhapšeno je oko 50 osoba. Policija je u Njemačkoj intervenirala tokom protesta podrške Palestini. U Berlinu je došlo do sukoba policije i demonstranata, a privedeno je nekoliko desetina ljudi. Zapadne zemlje upozoravaju svoje državljane da ne putuju u Izrael, Liban i zemlje regije. Također, uvode dodatne mjere zaštite granica.

Aktuelnosti