videoprilog Valerije Bago (Federacija danas)

Bogat kulturni sadržaj i ovogodišnjeg izdanja festivala 'Slovo Gorčina'

Festival kulture "Slovo Gorčina", koji se održava u čast velikom bh. književniku Maku Dizdaru, počinje u Stocu 29. srpnja i trajat će do 31. srpnja, a organizatori najavljuju najbogatiji program dosad. 

- Riječi Maka Dizdara 'Pustinja koju su stvorili, mi treba da ju sada premostimo' su nam vodilja festivala. Suočeni smo s pustinjom u više značenja, od uvjeta u kojim djelujemo do nedostatka institucionalne podrške za kulturu u BiH – rekao je počasni predsjednik Upravnog odbora festivala i Makov unuk Gorčin Dizdar.

Kako kaže, sama ideja festivala, koji je počeo 1971. godine, krenula je upravo od Maka koji je u Stolac htio dovesti sve najbolje od kulture i umjetnosti u BiH i tadašnjoj Jugoslaviji.

- Mi i danas pratimo taj cilj, od književnosti i poezije do glazbe i likovne umjetnosti. Festival je od početka multidisciplinaran i toga se dan-danas držimo. Još jedna od ideja festivala je predstaviti Stolac, grad velike povijesne važnosti – ističe Dizdar.

Svake godine se programi održavaju na različitim lokalitetima, a ove godine održat će se i ispred pravoslavne crkve u Stocu, gdje će biti održan koncert braće Teofilović.

- Što se tiče programa, cilj nam je kvalitetno promovirati umjetničko stvaralaštvo, a festival ima i obrazovnu ulogu da podiže standarde konzumacije kulturnog – kazao je Dizdar, dodavši  kako je ovo jedan od najkvalitetnijih festivala po sadržaju.

Dizdar smatra da bi njegov djed bio zadovoljan festivalom koji se održava već 51 godinu.

- Stolac je doživio značajan razvoj, pogotovo lokalitet Radimlje, kojega su neki Makovi suvremenici nazivali 'kamenjem pored ceste', a danas ima status UNESCO baštine. Siguran sam da bi Mak bio zadovoljan onime što činimo na festivalu – zaključio je počasni predsjednik Upravnog odbora festivala.

Ove godine je bilo ugroženo održavanje festivala na tradicionalnoj lokaciji na Radimlji, gdje je davno i započeo.

- Naime, zbog ekološke katastrofe mi smo razmišljali da festival izmjestimo s tog lokaliteta, ali zbog razvoja događaja i reagiranja federalnih organa inspekcije, ipak ćemo održati festival na nekropoli stećaka – rekla je Vesna Pirija, članica Upravnog odbora festivala.

Na problem s mjestom održavanja festivala osvrnuo se i Dubravko Barbarić, predsjednik Organizacijskog odbora festivala ”Slovo Gorčina”.

- Imali smo određenih problema u organizaciji, od financija gdje tražimo neka ”ad hoc” rješenja do nekih ne tako uobičajenih problema, vezanih za lokalitet Radimlje jer je bilo upitno održavanje festivala na nekropoli zbog nesnosnih mirisa koji su se širili iz obližnje tvornice ribe – ustvrdio je Barbarić.

Federalna uprava za inspekcijske poslove zatvorila je navedenu tvornicu zbog ispuštanja tehnoloških otpadnih voda do pribavljanja vodne dozvole.

Nakon toga, iz Upravnog odbora festivala su odlučili kako će se otvaranje festivala održati na tom povijesnom lokalitetu, potvrđeno je na današnjoj press konferenciji održanoj hotelu ”Emporia” u Mostaru.

- Festival se otvara tradicionalnom dodjelom nagrada za mlade pjesnike do 35 godina, čiji je odaziv bio ogroman, negdje oko 90 radova. Gostovati će mnogi književnici iz BiH i regije. Svjedočit ćemo i otvaranju nekoliko likovnih izložbi, a imat ćemo predstavu i iz Austrije. Glazbeni program je također veoma bogat – naglašava Barbarić.

Jedan od sponzora su Carski vinogradi Mostar, a PR tvrtke Tajma Tanović Smajović je izjavila kako im je drago što podržavaju ovako važan događaj čiji je cilj pokazati što sve Hercegovina nudi.

Festival počinje 29. srpnja u 20 sati na lokalitetu stećaka u Radimlji dodjelom nagrade "Mak Dizdar" mladim pjesnicima i koncertom Vlade Miloševića, a isti dan program je posvećen pjesnikinji Tanji Stupar-Trifunović.

U subotu, 30. srpnja, dan započinje u 10 sati otvaranjem izložbe "Divin i Grubača" autorice Aleksandre Nine Knežević, a nastavlja se pjesničkim forumima, promocijom knjiga, književnim programom, dodjelom nagrade "Prije svitanja", te koncertom braće Teofilović u dvorištu Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu.

Posljednji dan festivala također počinje u 10 sati promocijom knjige "Baštovanka Ofelija" autorice Nikoline Todorović. U 11 sati otvorit će se izložba slika Faruka Murkela Dizdara, jednog od Makovih sinova te izložba "Fragmenti spomenika Maku Dizdaru" autora Adisa Eliasa Fejzića.

Program se nastavlja pjesničkim forumima, glazbenim teatrom "Orlando Trip", a završava koncertom Damira Imamović.

federalna.ba/Fena

Slovo Gorčina Stolac