Prilog: Amra Ličina

Bodo Weber na Krugu 99

Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 govorilo se o politici Zapada prema BiH nakon formiranja vlasti.  Politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber (Bodo Weber) govoreći kao uvodničar izjavio je da su obje intervencije visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) imale poželjne, ali i kontradiktorne efekte.

 

 

Nama se čini da ono što smo nazvali politikom Zapada prema Balkanu predstavlja, u operativnoj izvedbi i rezultatu, zaustavljanje i blokiranje demokratske tranzicije i popuštanje starim etno-nacionalističkim aspiracijama, kazao je Adil Kulenović,  predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", na današnjoj sesiji:

„Zaobilaženje istine o glavnim uzročnicima balkanske nestabilnosti i povlađivanje ekspanzionističkoj osovini Beograd, Zagreb i Tirana, nametanje mimikrijske pozadine otvorenog Balkana kao rješenje, te povlađivanje ruskom šnitu ideologije novog svjetskog poretka. Zatim, obeshrabrivanje liberalno-           -demokratskih građanskih snaga u Bosni i Hercegovini i regiji. Politička i jednostrana zloupotreba nužne borbe protiv korupcije samo su neki od aspekata viđene manipulacije i neistinitog prikazivanja rezultata praktične real politike administracije, praktičnije rečeno Eskobara i Šoja.“ 

 

Bodo Veber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije, izjavio je da je izborom entitetske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 28. aprila, posredstvom dvije intervencije visokog predstavnika Kristijana Šmita, 2. oktobra 2022. te 27. aprila ove godine, završen krug zapadne politike prema Bosni i Hercegovini:

„Obje intervencije visokog predstavnika su imale poželjne, ali i kontradiktorne efekte, odnosno doprinos "funkcionalnosti" bio je kratkog roka, dok su odluke nanijele ogromnu štetu demokratiji i vladavini prava. Na drugoj strani i prva i druga odluka su imale kontradiktorne efekte, kao što je bilo otklanjanje moguće blokade HDZ-a sa intervencijom 2. oktobra, ali omogućavanjem blokade od strane SDA koja je otklonjena 28. aprila.“

 

Dodao je da su, paralelno s tim, institucije Evropske unije, izvanrednim dodjeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini bez ispunjavanja uslova, novim vladajućim koalicijama dodijelili poklon te ih unaprijed proglasile reformskim:

„Tako da se sad u ovom trenutku postavlja pitanje šta će biti dinamika poslije formiranja vlasti na domaćem terenu. Kako će domaća vlast djelovati na jednoj strani i na drugoj, šta će biti politika Zapada u tom kontekstu prema Bosni i Hercegovini.”

 

O ovoj temi danas je govorio i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija Diego Aria (Diego Arria) koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Diego smatra da frustrira to što međunarodna zajednica ne radi ništa što će stvarno riješiti situaciju u BiH:

„Još je više frustrirajuće za ljude u BiH koji ne vide drugačiji horizont, već stalno vide varijaciju jedne te iste stvari. Možda drugačiju nijansu, ali ništa što će stvarno rješavati situaciju u BiH. Dejton jeste bio pobjeda mira, zaustavilo se ubijanje, ali nije to rješenje za vječnost.“

Diego će sutra u sarajevskoj Vijećnici promovirati svoju knjigu na bosanskom jeziku „Usporeni genocid u Bosni“, a narednih dana i u Srebrenici, Tuzli i Mostaru.

 

 

Bodo Weber Federalni radio Krug 99
invalidi rada Federalni radio
0 05.12.2023 22:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 05.12.2023 22:19
Borjana Krišto Forum EU - BiH Federalni radio
0 05.12.2023 19:08
poslodavci Mario Nenadić Federalni radio
0 05.12.2023 19:06
budžet proračun Federalni radio
0 05.12.2023 19:04
Gaza Federalni radio
0 05.12.2023 19:03