Bivšem pakistanskom premijeru odobrena kaucija u više slučajeva
(Izvor: EPA-EFE/RAHAT DAR)

Bivšem pakistanskom premijeru odobrena kaucija u više slučajeva

Sud za borbu protiv terorizma (ATC) u Islamabadu u utorak je odobrio kauciju bivšem pakistanskom premijeru Imranu Khanu u više slučajeva.

Khan, protiv kojeg se vodi više od 100 slučajeva od kada je smijenjen s vlasti prošle godine u aprilu, otputovao je u utorak u glavni grad Islamabad kako bi se pojavio pred ovim sudom.

ATC je odobrio kauciju Khanu u najmanje osam slučajeva do 8. juna, objavili su pakistanski mediji.

Protiv Khana su pokrenuti različiti postupci nakon što je izbilo nasilje ispred Sudskog kompleksa Islamabad tokom jednog od njegovih pojavljivanja pred sudom u martu.

U pratnji svoje supruge Bushre Bibi, Khan bi se sada trebao pojaviti pred Nacionalnim biroom za odgovornost (NAB) koji je zadužen za borbu protiv korupcije u slučaju koji se odnosi na slučaj Al-Qadir Trusta.

Farrukh Habib, Khanov pomoćnik i vođa pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf, rekao je da je protiv Khana pokrenuto "oko 150 slučajeva".

U Pakistanu je došlo do političkih previranja, kada je Khanu izglasano nepovjerenje u aprilu 2021. Khan je zahtijevao vanredne izbore, koji su inače zakazani za oktobar ove godine.

Njegove pristalice tvrde da su slučajevi koji se vode protiv njega politički motivisani.

Uhapsio ga je NAB, državno odjeljenje za borbu protiv korupcije, u vezi sa navodnom korupcijom u koju je umiješan Univerzitetski fond Al Qadir. Međutim, vrhovni sud zemlje proglasio je njegovo hapšenje nezakonitim i kasnije je pušten uz kauciju.

Navodno su Khan i njegova supruga Bushra Bibi dobili milijarde rupija i veliki komad skupe zemlje za izgradnju obrazovne ustanove u zamjenu za oslobađanje iznosa od 236 miliona dolara jednom privrednom tajkunu 2020. godine.

Taj iznos je identifikovala i vratila Pakistanu Britanska agencija za kriminal nakon nagodbe s tajkunom Malikom Riazom 2019. godine. Odsjek za borbu protiv korupcije navodi da je Khanova vladajuća PTI sklopila dogovor s Riazom čime je državni budžet oštećen za više od 239 miliona dolara.

Khan i predstavnici njegove stranke negirali su optužbe.

federalna.ba/AA

Imran Khan kaucija Pakistan
Pakistan toplotni talas
0 23.05.2024 13:02
Pakistan glečeri otapanje upozorenje ekstremni toplotni val
0 21.05.2024 10:34
Pakistan
0 09.05.2024 19:15
poginuli autobuska nesreća Pakistan Kina
0 03.05.2024 08:29