Bijela kuća: Rusija pokušava sklopiti sporazum o hrani za oružje sa Sjevernom Korejom

Bijela kuća: Rusija pokušava sklopiti sporazum o hrani za oružje sa Sjevernom Korejom

Bijela kuća u četvrtak je saopćila kako ima nove dokaze da Rusija ponovo traži oružje od Sjeverne Koreje kako bi podstakla rat u Ukrajini, ovog puta u sporazumu koji bi Pyongjyngu zauzvrat obezbijedio potrebnu hranu i druge robe.

To je najnovija optužba da se Rusija, u očajničkoj potrebi za oružjem i ograničena sankcijama i kontrolom izvoza, okreće "odmetnutim“ zemljama kako bi joj pomogle da nastavi zločinačko vođenje svog 13-mjesečnog rata.

U okviru tog predloženog sporazuma, Rusija bi od Pyongyanga dobila preko dvadesetak vrsta oružja i municije,  saopćio je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

- Također, razumijemo da Rusija želi poslati delegaciju u Sjevernu Koreju i da Rusija nudi Sjevernoj Koreji hranu u zamjenu za municiju - kazao je.

Administracija je ranije skinula oznaku tajnosti s obavještajnih podataka kako bi predstavila dokaze da je Iran prodao stotine dronova za napad Rusiji tokom ljeta i da je Wagner grupa, privatna ruska vojna kompanija, preuzela oružje iz Sjeverne Koreje kako bi pomogla u jačanju svojih snaga dok se bore na strani ruske vojske u Ukrajini.

Stručnjaci vjeruju da je situacija s hranom u Sjevernoj Koreji najteža koja je pod 11-godišnjom vladavinom Kim Jong Una, ali i dalje tvrde da ne vide znakove neposredne gladi ili masovnih umiranja.

Kim je obećao da će ojačati državnu kontrolu nad poljoprivredom i poduzeti niz drugih koraka za povećanje proizvodnje žitarica, izvjestili su sjevernokorejski državni mediji u ovom mjesecu.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je prošlog mjeseca kako su američke obavještajne službe sugerirale da Kina razmatra isporuku oružja i municije Rusiji, iako su zvaničnici Bijele kuće naveli kako tek treba da vide dokaze da je Peking izvršio isporuku oružja, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

SAD Rusija Sjeverna Koreja