Prilog Sanele Hodžić

BiH nazaduje u borbi protiv korupcije

Bosna i Hercegovina u prethodnoj godini nije napredovala u rezultatima borbe protiv korupcije koja predstavlja jednu od najvećih prepreka za razvoj države. Istaknuto je ovo na konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koju je u Sarajevu organizirao Transparency International u BiH.

Bosna i Hercegovina se ni ove godine ne može pohvaliti posebnim rezultatima na polju borbe protiv korupcije. Vidljivi su konstantni napori da se institucije obesmisle, odnosno da se dodatno stave pod političku kontrolu, kaže izvršna direktorica Transparency International u BiH Ivana Korajlić:

"Već godinama čekamo kada će doći Međunarodni dan borbe protiv korupcije kada ćemo moći reći da je napravljen konkretan iskorak, vidimo rezultate i da BiH napreduje. Zakoni poput sukoba interesa, izbornog zakona, finansiranja političkih stranaka, javnih nabavki, zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, jednostavno imamo opstrukcije i pokušaj da se usvoje zakoni koji neće ključne promjene donijeti“.  

Korajlić navodi da se čak ni u percepciji građana ne vidi nikakav napredak. Prema istraživanju, 90 posto građana smatra da je nivo korupcije u zemlji visok ili veoma visok. Također, oko 80 posto ih misli da su institucije koje bi se trebale boriti protiv korupcije neefikasne, što se odražava i na njihovu spremnost da se odluče i prijave:

„I to se na kraju odražava na njihovu spremnost da prijave korupciju. Većina građana ne prijavljuje korupciju jer smatra da ništa neće biti urađeno po njihovoj prijavi, naravno tu je i strah od posljedica, nezaštićenost, ne postojanja mehanizama zaštite“.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija ocjenjuje da je izostao pravi odgovor na ovu pošast, te da je korupcija postala model ponašanja u bh. društvu, na koji pravosuđe nije dalo pravi odgovor u borbi protiv korupcije:

"Imajući takvu konstataciju u vidu, mislim da se čitavo društvo mora angažovati da preventivno djeluje. Kod doktora kad se ide, traži se veza, nudi se mito, dar, a ista stvar je kod upisa djece u školu i drugim najsitnijim stvarima koje su običnom čovjeku bitne. Cijelo društvo se mora na drugi način boriti protiv toga. Treba promijeniti model ponašanja. Svakako da ovo ne amnestira pravosuđe i ja kao prvi čovjek VSTV-a smatram da pravosuđe nije dalo pravi odgovor u borbi protiv korupcije.“

Predsjednik VSTV-a je ukazao i na određene slabosti, što se ogleda u nedovoljnoj saradnji agencija za provedbu zakona i tužilaštava i relativno malom procentu osuđujućih presuda.

„Najveći problem tamo gdje imamo određeni broj podignutih optužnica je taj što imamo relativno mali broj osuđujućih presuda, pogotovo u odnosu na organizirani kriminal i korupciju visokog nivoa“.

Zamjenica ambasadorice Švedske u našoj zemlji Sara Lindegren, kazala je da je korupcija jedna od najvećih prepreka za razvoj Bosne i Hercegovine, koja smanjuje povjerenje u institucije, snižava kvalitet javnih usluga i odvraća strane investicije:

„Ovo je jedan od krucijalnih problema i vidimo da BiH zapravo klizi unazad na svom putu u borbi protiv korupcije. Također, tu je prioritet borbe protiv korupcije kroz jačanje uloge parlamenta i parlamentarnog nadzora. Bitno je da se formira dugoročni okvir za saradnju koji će predstavljati podlogu za sve dalje“.

Prema istraživanju po sektorima, najraširenija korupcija prisutna je u okviru zdravstva, policije, pravosuđa i političkih stranaka.

Annalena Baerbock Ukrajina Njemačka
0 25.02.2024 17:52
Gordan Grlić Radman Srbija Hrvatska protestna nota Aleksandar Vučić
0 25.02.2024 16:48
Volodimir Zelenski Borjana Krišto Ukrajina
0 25.02.2024 16:42