BiH domaćin Godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata jugoistočne Evrope

Godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata jugoistočne Evrope održava se danas i sutra u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Sastanak se održava u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju RACVIAC i Misije OSCE u BiH, te uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga – DCAF.

Parlamentarni nadzor nad sektorom za odbranu i sigurnost – trenutno stanje i dobre prakse i Uloga parlamentarne diplomatije u jačanju sigurnosti i mira u Jugoistočnoj Evropi teme su o kojima će se diskutirati prvog dana.

Tokom drugog dana godišnjeg sastanka učesnici skupa razgovaraće o temi OSCE-ov Kodeks ponašanja kao normativni okvir parlamentarnog nadzora nad odbranom i sigurnošću.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH od 2004. godine učestvuje u aktivnostima Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju RACVIAC i time uz druge institucije iz sektora odbranu i sigurnosti BiH daje prepoznatljiv doprinos u radu ovog regionalnog centra čiji je Bosna i Hercegovina značajan kontributor.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović podsjetio je da se ovakav skup u Sarajevu organizuje nakon sedam godina i da u njegovom radu učestvuju odbori za odbranu i sigurnost parlamenata iz BiH, Albanije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova.

"Ovakvi skupovi uvijek su prilika i za neophodnu potrebu harmonizacije među nama, a u funkciji sigurnosti, a sigurnost je zajednički interes svih naših građana i svih nas zajedno na jugoistoku Evrope, u Evropi i u svijetu", rekao je Imamović.

Direktor Regionalnog centra za sigurnosnu sardnju-RACVIAC ambassador Constantin Mihail Grigorie kazao izrazio je uvjerenje da će tokom skupa biti značajne rasprave te da će na na sastanku posebno potencirati i govoriti o jačanju mira i sigurnosti u regiji i Evropi.

Brian Aggeler, šef Misije OSCE u Bosni i Hercegovini kazao je da je cilj dvodnevnog sastanka da se pojačaju izgledi za povjerenjem, demokratijom i mirom u Jugoistočnoj Evropi, između ostalog putem jačanja tijela zaduženih za parlamentarni nadzor, u nadi da će se stvoriti zamah ka jednoj trajnijoj platformi za parlamentarnu regionalnu saradnju.

Dodao je da je glavna tema ovog godišnjeg događaja je OSCE-ov kodeks ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti povodom 30. godišnjice usvajanja ovog ključnog normativnog dokumenta OSCE-a, čiji je cilj postići efektivno upravljanje odbranbenim i sigurnostnim sektorom, što uključuje i parlamentarni nadzor.

"Sve države moraju osigurati demokratsku kontrolu nad sigurnosnim i odbrambenim sektorom. Samo se čvrstim parlamentarnim nadzorom mogu osigurati efektivnost, javna odgovornost, i transparentnost sigurnosnog i odbrambenog sektora, te njihova sposobnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava. Na ovaj način podupire se legitimnost političke vlasti i osigurava se društvena stabilnost. Jačanje parlamentarnog nadzora je od suštinskog značaja za sigurnosni sektor i odbrambeni sektor u smislu njihovog pravilnog rada, javne odgovornosti i poštivanja demokratskih principa", rekao je Aggeler.

federalna.ba/AA

odbrana i sigurnost sastanak jugoistočna Evropa