Biden i Kishida razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama
(Izvor: EPA-EFE/Kiyoshi Ota)

Biden i Kishida razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden doputovao je u Japan radi učešća na predstojećem samitu lidera Grupe G7, a danas se sastao i o bilateralnim i regionalnim temama razgovarao sa japanskim premijerom Kishidom Fumiom.

Na sastanku je Biden citirao nedavnu Kishidinu iz Washingtona da se svijet suočava s najsloženijim sigurnosnim okruženjem u posljednje vrijeme i naveo da osjeća opravdanost tih riječi.

“Jači smo kada su naše zemlje zajedno i vjerujem da će tako cijeli svijet biti sigurniji“, rekao je Biden.

Japanski premijer Kishida izrazio je zadovoljstvo brzim razvojem saradnje između njegove zemlje i SAD-a

“Japansko-američki odnosi nisu ograničeni na sigurnost, oni su višeslojni i jaki u svim područjima. Na samitu u Hirošimi želim pokazati nepokolebljivu odlučnost G7 da podrži slobodan i otvoren međunarodni poredak temeljen na vladavini prava“, rekao je Kishida.

Japanska Hirošima, koja je u Drugom svjetskom ratu bila meta američkog nuklearnog napda, od sutra će biti domaćin trodnevnog samita lidera zemalja G7.

U fokusu Samita će biti pitanja kao što su međunarodni poredak temeljen na pravu, energetska i ekonomska sigurnost, Indo-Pacifik, rusko-ukrajinska kriza te sigurnost hrane.

Na ceremoniji otvaranja, kojoj će prisustvovati i Joe Biden, čelnici G7 posjetit će Memorijalni muzej mira u Hirošimi te sudjelovati u ceremoniji polaganja vijenaca i sadnje drveća.

Svojim posjetom gradu Biden je postao drugi američki predsjednik koji je za vrijeme svog predsjedničkog mandata došao u Hirošimu nakon atomskog bombardiranja 1945. godine. Barack Obama posjetio je Hirošimu 2016. godine.

federalna.ba/AA

Joe Biden Fumio Kishida Japan SAD