Bh. i slovenački parlamentarci: Značajne prednosti parlamentarne diplomatije

Bh. i slovenački parlamentarci: Značajne prednosti parlamentarne diplomatije

Članovi Grupe prijateljstva za susjedne zemlje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mia Karamehić-Abazović i Slavko Matić te delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, uime predsjedavajućeg Grupe prijateljstva Dragana Čovića održali su sastanak sa članovima Odbora za spoljnu politiku Državnog zbora Republike Slovenije, na čijem čelu je bio predsjedavajući Odbora Predrag Baković.

Konstatovano je da dvije zemlje imaju prijateljske odnose kojima doprinosi dobra dinamika institucionalnih kontakata na najvišem nivou. Gosti iz Slovenije upoznali su kolege iz Parlamentarne skupštine BiH da je Grupa prijateljstva Državnog zbora za Bosnu i Hercegovinu najbrojnija u slovenačkom Parlamentu, kao i da vlada veliko interesovanje poslanika za uključivanje u tu Grupu prijateljstva. S tim u vezi, naglasili su da treba jačati međuparlamentarnu saradnju kako susretima članova parlamentarnih grupa prijateljstva, tako i  kontaktima srodnih parlamentarnih tijela.

Istakli su da je Slovenija pružila snažnu podršku procesu proširenja i evropskih integracija BiH te bila jedan od ključnih zagovornika donošenja odluke o kandidatskom statusu BiH, kao i odluke evropskih institucija da odobre početak pristupnih pregovora BiH sa Evropskom unijom (EU).

Najavljujući nastavak podrške BiH, kao i mogućnosti pružanja tehničke i ekspertske podrške tokom svih faza pregovaračkog procesa, slovenački parlamentarci su rekli da su posebno zainteresovani za potpisivanje ugovora o saradnji BiH i FRONTEX-a u cilju zaštite granica od ilegalnih migracija, trgovine ljudima i prekograničnog kriminala.

Ocijenili su da ovako dobri odnosi dviju država otvaraju ogromne mogućnosti razvoja privredne saradnje, kao i saradnje na svim drugim poljima, od obrazovanja i kulture do sporta. Kazali su da je sve veći broj slovenačkih preduzeća zainteresovan da investira u BiH i ocijenili da će taj interes rasti sa svakim pozitivnim iskorakom koji naša zemlja učini u procesu evropskih integracija.

Upućujući zahvalnost kolegama iz Slovenije za podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija, članovi Grupe prijateljstva za susjedne zemlje PSBiH kazali su da današnji sastanak vide kao snažan podsticaj daljoj međuparlamentarnoj saradnji, kao i saradnji na ekonomskom planu.

S tim u vezi, naglasili su mogućnosti saradnje u oblasti zelene energetske tranzicije ističući pritom velike potencijale koje BiH ima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Takođe je pomenuta saradnja u oblasti turizma, prije svega banjskog, kao i saradnja u održavanju vodnih resursa.

Preporučeno je da srodna parlamentarna tijela u oblasti energetike i zelene tranzicije odmah stupe u kontakt s ciljem da slovenačka strana prenese svoja iskustva i dobre prakse u ovoj oblasti.

Tokom razgovora, obje strane istakle su značajne prednosti parlamentarne diplomatije koja može otvoriti mnoga vrata u jačanju saradnje BiH i Slovenije, ali i regionalne saradnje, koja, ocijenjeno je, predstavlja odličnu pripremu država kandidata za punopravno članstvo u EU, saopćeno je iz Sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

Državni zbor Slovenija
Slovenija Srbija Danska Engleska EURO 2024
0 25.06.2024 23:11
Evropsko nogometno prvenstvo Srbija Slovenija Danska Engleska Španija Italija
0 20.06.2024 09:14