videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Besplatan ultrazvučni pregled srca za svako novorođenče u Bijeljini

U bijeljinskoj bolnici na godišnjem nivou rodi se oko 1.000 djece, od kojih, u prosjeku, oko 10 ima urođene srčane mane.

U medicini je prevencija često jedini lijek oboljenjima. Odluka da se svakoj novorođenoj bebi uradi besplatni ultrazvučni pregled srca, s ciljem ranog otkrivanja urođenih srčanih anomalija veliki je iskorak u neonatologiji – time se bijeljinska bolnica pridružila brojnim većim centrima.

“Cilj skrininga naše zdravstvene ustanove jeste da se bolest otkrije u asimptomatskoj fazi bolesti, prije nego što beba ispolji bilo kakve simptome, što je od velikog značaja – i za prognozu same bolesti i za kvalitet života ove djece”, ističe dr. Ružica Borović, dječiji kardiolog Opšte bolnice Sveti Vračevi Bijeljina.

Skrining je do sada rađen selektivno, a ubuduće će biti obuhvaćena sva novorođena djeca. Poseban akcenat stavljamo na to da je ovo jedini primjer u praksi u Bosni i Hercegovini. Nema listi čekanja, ni dodatnog plaćanja - fokus je na zdravlju, a što je najvažnije, na zdravlju novorođenčeta.

“Kad dobijete novorođenče i dok je još u bolnici, vi nekad ne čujete šum, koji se čuje kasnije u 1. ili 2. godini. Zato je jako bitno postaviti dijagnozu odmah na rođenju jer to je najbolja prevencija. Ako se radi skrining na fenilketonoriju, hipertireozu i procjenu sluha, zašto se ne bi radio i skrinig na srčane mane koje su najčešće s kojima se čovjek rađa?”, objašnjava dr. Snežana Simić-Perić, dječiji kardiolog.

Dr. Ružica Borović, dječiji kardiolog Opšte bolnice Sveti Vračevi Bijeljina, podsjeća kako urođene srčane mane predstavljaju strukturne defekte srca i po svom kliničkom toku mogu biti hemodinamski stabilne, da zahtijevaju kardiologovo periodično praćenje djeteta: “Međutim, jedan dio srčanih mana, nažalost, u određenom momentu zahtijeva medikamentoznu terapiju, a nerijetko i hiruršku intervenciju”.

Kardiovaskularna oboljenja spadaju u red najčešćih. U ovoj zdravstvenoj ustanovi uvedena je i praksa da Angio-sala radi 24 časa dnevno, što se pokazalo opravdanim s obzirom na to da se za manje od godinu dana ukazala potreba za oko hiljadu intervencija, među kojima oko 200 akutnih infarkta.

federalna.ba

srčane bolesti Bijeljina