Razgovarala Amra Ličina

Benčić: Negiranje genocida u Srebrenici mora i treba biti kazneno djelo

Naša pozicija oko Srebrenice je jasna – radi se o genocidu i jednom od najtežih zločina nakon Drugog svjetskog rata koji je počinjen na tlu Europe. Izjave predsjednika Milanovića o tome za nas nisu primjerene. Mislim da u izjavama predsjednika Milanovića nema elemenata krivičnog djela iako su one neprihvatljive. Smatram da cijela retorika od strane Milanovića ima svoj politički cilj koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kazala je između ostalog za Radio Federacije Sandra Benčić, zastupnica opozicionog bloka Možemo u hrvatskom Saboru.

Od prošle sedmice tačnije od kad se u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pokušao poništiti Zakon o zabrani negiranja genocida gdje su članovi HDZ skupa sa članovima SNSD-a glasali za ukidanje ovog zakona, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je krenuo sa užasnim kvalifikaijama genocida u Srebrenici. Prvo je doveo u pitanje samu kvalifikaciju genocida u Srebrenici, zatim je pričao o različitim vrstama genocida , brojao žrtve, pa je išao do toga i kazao da nije biti isto ubijen u plinskoj komori i biti ubijen streljanjem ili klanjem. Poredio je i pokušao nametnuti tezu o manjem i većem genocidu, manje zlom i više zlom zločinu.

  • Dakle mi smo što se tiče kluba Zelenog bloka u Saboru već nekoliko puta govorili o cinjenici da je u Srebrenici počinjen genocid i mi apsolutno stojimo na tim pozicijama . To nije samo pravna kvalifikacija, ona ima i neke svoje civilizacijske uzroke i posljedice, ali je i pravna kvalifikacija i kao takva treba i ostati jer kod genocida se gleda što je zapravo bila namjera da li je namjera bila genocidna i ona je to svakako bila. O njenom izvršenju i posljedicama ne treba niti govoriti. Što se tiče izjava predsjednika Milanovića, ali i drugih aktera u samoj Bosni i Hercegovini u pogledu osporavanja i povlačenja, odnosno poništenja Zakona koji se zabranjuje negiranje genocida, mi tu isto jasno stojimo na istim pozicijama kako smo i u Hrvatskoj tako i za sve druge zemlje, a to da negiranje genocida mora i treba biti kazneno djelo. U tom smislu zapravo nam je bilo krajnje neprihvatljivo da neko ko je HDZ BiH podržava Dodika u ideji da se taj i takav zakon poništi. Međutim želim reći još jednu bitnu stvar, a to je da se sve ovo događa u određenom političkom kontekstu . taj politički kontekst je taj da zapravo sve tri nacionalne opcije u Bosni i Hercegovini, tu govorim i o SDA i o Dodikovoj stranci i o Čovićevom HDZ-u vide da dobivaju opoziciju. I ono što njima sada zapravo treba je stvaranje atmosfere u kojoj oni pozivanjem na rat, ratna zbivanja manipulirajući isto tako, te koristeći žrtve rata kao valutu, sebi stvaraju važnost i dojam važnosti u društvu da su još uvijek kao stranke potrebni. I to je politički kontekst i zaista mi je žaoda bilo koji hrvatski političar sudjeluje u takvom političkom kontekstu. Jer zapravo da se ne varamo. Izetbegović treba Čovića, Čović treba Dodika, Dodik treba njih dvoje. Jer oni jedni bez drugih ne mogu politički preživjeti. I spuštanje na tu razinu nama nije prihvatljivo. Ono što mi čitavo vrijeme pokušavamo afirmirati to je: drugačija politika prema Bosni i Hercegovini, podrška svim građanima Bosne i Hercegovine, da imaju jednaka prava i da su jednaki pred zakonom. Isto tako naravno pravo svih etničkih zajednica da budu zastupljene kao etničke zajednice i kao grupe da imaju zaštićena određena prava. Ono što ne možemo podržati zveckanje oružjem , ne možemo podržati to da se odjednom vade argumenti da li će se ili neće ponovo zaratiti u Bosni i Hercegovini. To je jedno neodgovorno ponašanje u kojem zaravo nacionalističke opcije samo pokušavaju naći svoj razlog postojanja. Zapravo u 21 stoljeću takvo što ne bi trebalo postojati. To je naše stajalište. Mi smatramo da bilo kakvo korištenje žrtava, ratnih zločina i genocida kao valutu u pregovorima bilo oko izbornog zakona ili oko kratkoročnih političkih dobitaka je apsolutno neprihvatljivo. Koja god strana bila u pitanju.

Čudna je ta retorika Zorana Milanovića u posljednje vrijeme, može se reći da je on iz nekog razloga posebno fašistički nastrojen prema Bošnjacima. Sve češće povezuje Tursku i Bosnu i Hercegovinu, pokušao je turskog predsjednika uvući u ovu priču te na taj način osporiti bh. naciju. Neke od političara iz BiH naziva imenima opjevanih likova iz Osmanskog perioda, u govorima pominje janjičare, te brojne riječi čiji je korijen u turskom jezik, a sve je to u kontekstu Bošnjaka.

  • Ne mogu sad to komentirati jer nisam čula i upratila sve to, ovo u vezi Srebrenice jesam i to mogu komentirati. Ove druge stvari zaista ne mogu jer nisam ih izravno čula. Međutim ono što ja smatram da je u ovom trentku ključno da se svi akteri, i međunarodna zajednica iz Hrvatske i iz Srbije, kao i svi akteri u Bosni i Hercegovini ponašaju odgovorno prema građanima Bosne i Hercegovine i ideji trajnog mira na Balkanu. Dakle, bilo kakvi zapaljivi govori, bilo kakve kvalifikacije koje izlaze iz zone nekakvog političkog govora, pa i sukoba političkih znači da nisu odgovorni prema ideji trajnoga mira i to je ono na što mi cijelo vrijeme pozivamo. Ne osjećam se ugodno mram reći da komentiram samo jednog aktera, ta politička situacija je zaista kompleksna i mnogi politički akteri u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj i u Srbiji ne pokazuju onu razinu odgovornosti koju bi odgovorni državnici, odgovorno politički lideri trebali pokazivati prema onome što bi trebao biti zajednički cilj, a to je da imamo mir, trajni mir i da imamo evropske integracije za sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije.

U Bosni i Hercegovini niko od političkih aktera se ne brine kako građani žive

Na koji način djelovati? Kako da djeluje ta politička elita u Bosni i Hercegovini?

  • Nama kao političkoj opciji posebno je važno da u EU integracijama podržimo Bosnu i hercegovinu i da omogućimo svim njenim građanima zaista stvarnu jednakost i ekonomsku i političku. Želim reći još jednu stvar . Mi imamo situaciju da se političke elite bilo iz Bosne i Hercegovine, bilo da sudjeluju na neki način u političkom životu Bosne i Hercegovine, nameću isključivo oko pitanja politčke reprezentacije, oko pitanja izbornog zakona, entiteta, konstitutivnih naroda. Ono sa čim se niko ne bavi od tih velikih političkih aktera, niko se ne bavi kako ti građani , iz bilo kojih tih konstitutivnih ili nekonstutiivnih tako da ih nazovem, iz bilo kojeg djela Bosne i Hercegovine kako zapravo žive. I kako je moguće da je njihova politika uspješna?! Bosna i Hercegovina je u statusu quo od Dejtona na ovamo i nije se zapravo pomakla sa mjesta. Jedino to se  Bosni i Hercegovini miče su njeni građani koji iz nje odlaze. Da se razumijemo odlaze i iz Hrvatske i iz Srbije zbog isto tako neodgovornih politika. Ključna stvar je da se politička debata i rasprava prebaci na to što građani dobivaju u svojoj kvaliteti života od svojih političkih aktera, te od njihovih sukoba kojima smo svjedoci svaki dan. Ja bi rekla ništa! Zato sam i rekla da mi je signifikantno bilo  kada su pedstavnici političkih stranaka BiH bili na sastanku sa predstavnicima SAD-a i EU da je na tom sastanku nestalo struje. To je ovako simbolička stvar, ali dosta zanimljiva jer kao razgovara se o velikim podjelama, raspodjelama koje se uvijek svode na kraju na neku vrstu političkog plijena, a istovremeno vam nestanak struje signalizira točno u kakvom okruženju i u kakvim uvjetima žive vaši građani. Dakle, to je meni baš onako na simboličkoj razini bio pokazatelj u kojem smjeru političke elite u Bosni i Hercegovini, i opet kažem i iz Hrvatske i iz Srbije idu i na koji način se brinu o kvaliteti života svojih građana.

Na području bivše Jugoslavije svakodnevno imamo razna politička preobraćanja. Pa je tako podsjećanja radi Zoran Milanović u kampanji SDP BiH za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine  davao bezrezervnu podršku Željku Komšiću. Danas Milanović Komšića naziva „zulumom nad Hrvatima“.

  • Nisam se tada bavila time, mslim i da nije bitna stvar da li mu danas daje podršku. Ono što ja mislim da jeste bitno kako se odnosimo u regovorima u odnosima sa drugom državom i kako razgovaramo sa tim političkim akterima dakle to je ono što je za mene važno. Ne bi komentirala odnose Komšića i Milanovića, misli da to nije relevantno. Međutim ono što je relevantno da Hrvatska i svi njeni predstavnici, i vlada i predsjednik Republike Hrvatske, kao i svi ostali u odnosima i razgovorima sa političkim akterima o budućnosti Bosne i Hercegovine se moraju ponašati odgovorno prema onome, što je svima nama zajednički cilj, a to je ideja trajnog mira i Bosni i Hrvatskoj i na cijelom Balkanu. Zoran Milanović ne krši zakon Hrvatske u političkim nastupima. Ne možemo sve ono što ne odobravamo automatizmom nazivati kaznenim djelom. Mislim da da nije dobro nikako krenuti u smjeru daljnjih zaoštravanja retorike.

Neki od političara iz Bosne i Hercegovine kazali su da Zoran Milanović u svojim nastupima krši Krivični zakon Republike Hrvatske, tačnije dio koji se odnosi na javno poticanje na nasilje i mržnju.

  • Ja to ne bi tako okvalificirala. Politički govor koji može izaći iz okvira možemo osuđivati, ali ja zaista ne bi išla u kvalifikacije da se time potiče nasilje i mržnja, mislim da je to pretjerano. Ono što treba reći, da li je ili nije odgovorno prema zajedničkim ciljevima koje vanjskopolitičkim i unutarpolitičkim imamo kao zemlja na ovom području. Mislim da nije dobro nikako krenuti u smjeru daljnjih zaoštravanja retorike bilo od predstavnika Hrvatske države, bilo od predstavnika Bosne i Hercegovine, nego treba smiriti loptu, stati na loptu i sagledati situaciju na koji način možemo pristupiti konstruktivnom dijalogu svih strana u Bosni i Hercegovini i napraviti neko trajno i održivo rješenje za Bosnu i Hercegovinu koje će omogućiti da su svi građani jednaki, dakle jednaki pred zakonom. Ali, ove kvalifikacije da li je kazneno djelo, hrvatska ima svoja pravosudna tijela koja bi za to bla zadužena, ali ja zaista mislim da to nije u toj zoni. To je u zoni jednog političkog govora koji mi kao politička stranka ne odobravamo. Ali ne možemo sve ono što ne odobravamo automatizmom nazivati kaznenim djelom.

Da li se iza cijele ove retorike krije pokušaj da se u Miloradu Dodiku nađe saveznik za izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini?

  • Mislim da je kontekst izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini upravo taj kontekst u kojem se sve ovo događa. Moramo dakle govoriti o nekoliko stvari . Imamo jednu činjenicu, da građani Bosne i Hercegovine nisu jednaki u političkim pravima to je prva stvar, koju definitivno treba razrješiti. Na kraju krajeva to je rekao Evropski sud za ljudska prva . Imamo i druge probleme. Imamo probleme u pogledu reprezntiranosti hrvatskih građana, ti problemi postoje i oni se moraju rješavati. Međutim, ono što mi kao politička stranka kažemo da se oni ne mogu rješavati na način da se jačaju one politike i one metode koje su zapravo svih ovih 26 godina i dovele do stanja u kojem je Bosna i Hercegovina. Nego govorimo da nam trebaju nove politike koje će omogućiti neki novi politički akteri koji nisu na nacionalističkim pozicijama, da otvore dijalog sa građanima o tome kakva je budućnost Bosne i Hercegovine. Ponavljam, to jeste taj politički kontekst , naravno da se tu akteri pozicioniraju i legitimno je da se oni pozicioniraju, a ono što je naš stav kao političke opcije da ne treba nastavljati sa politikama, još ih i jačati koje su dovele do toga da veliki broj mladih ljudi odlazi iz Bosne i Hercegovine. Dakle trebamo nešto drugo, drugačije, što će omogućiti jednakost i građana, ali i etničkih zajednica.

Slika političkih elita u Bosni i Hercegovini je displej taštine i bogatstva koje nije zarađeno poštenim radom

Često otvoreno kritikujete politiku Dragana Čovića?

  • Naravno! Mislim otvoreno kritiziramo i politiku HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske zato što je politika HDZ-a BiH, odnosno Dragana Čovića je politika za koju bi ja rekla da je autohtona za HDZ. A to je politika koja se vidjela u tom razmetanju bogatstva koje nije mogao steći na legalan način jer javni dužnosnik ne može imati plaću koja bi pokrila sve one nekretnine koje on ima. Koja se vidi u pristupu politici i to što on od politike traži, a to je osobna korist. Dakle iz tog razloga ga i kritiziramo. Ali reći ću i to, a to smo nekoliko puta govorili i upozoravali da je slika političkih elita Bosne i Hercegovine kad Dodik sa helikopterom slijeće na Čovićev rođendan koji se slavi u velikom maniru, gdje on naručuje grb obitelji da mu se napravi kao da su plemstvo. Ali isto tako u svadbi organiziranoj od Izetbegovića gdje dolazi Erdoan koja je isto takav displej taštine i bogatstva koje niko nije mogao zaraditi vlastitim radom. To je ono što građani trebaju vidjeti . Da je nacionalizam i kao fol zalaganje za prava vlastitog naroda samo paravan da bi taj isti narod, a i sve ostale moglo pljačkati i bogatiti se preko njihove grbače. To je ono što se događa. Ne događa se samo u Bosni i Hercegovini , to se događa i u Sbiji i u Hrvatskoj. I to je slika političkih elita kakve mi imamo.

Da su danas predsjednički izbori da li biste imali svog kandidata? Vaša stranka nije podržala Milanovića na prošlim izborima, ali nistte ni Kolindu?

  • Mi nismo imali kandidata i nismo nikog ni eksciplitno podržali. Bilo je puno kandidata na prošlim izborima. Vjerovatno bi danas imali kandidata na izborima , ali to bi ovisilo o političkoj odluci stranke.

Prema svakoj žrtvi strašnog rata koji smo imali na ovom prostoru se moramo odnositi sa pijetetom

Šta biste kazali ili poručili građanima Bosne i Hercegovine  u ovom kontekstu kada je vrijeđanje žrtava genocida u Srebrenici zaista prešlo crvenu liniju?

  • Ono što je moja poruka koja je ujedno i poruka građanima Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske i svih drugih zemalja jeste da prema svakoj žrtvi strašnog rata koji smo imali na ovom prostoru se moramo odnositi sa pijetetom. Da sve zločince, sve ratne zločince zaista trebamo kazniti i da moraju odgovarati pred sudovima za ono što su učinili. Da je to jedini put trajnom miru. Ali isto tako na putu do tog trajnog mira je bitno da biramo one politike koje se bave i koje su tu u cilju dobrobiti svih građana ez obzira na njihovu nacionalnost, boju kože, vjeru itd. Koje dakle donose dobrobit za sve. A ne one koje sa svog nacionalističkog gledišta zapravo samo služe kao paravan za pljačku javnih dobara, za činjenicu da imamo ogromne nejednakosti, za to da se neki bogate i voze helikopterima ili prave kao fol tulume za svjetske državnike, a istovremeno im ljudi nemaju osnovne stvari od kojih mogu živjeti. Dakle to je ono što meni nije prihvatljivo i to je ono što ja mislim da mi kao građani i svi političari koji to vide oramo transformirati u našim društvima.

federalna.ba

Sandra Benčić Hrvatska genocid Srebrenica Radio Federacije BiH Federalni radio
zemljotres Hrvatska
0 12.06.2024 20:24
Hrvatska BiH migranti Davor Božinović
0 12.06.2024 16:25
Mreža Srebrenica
0 11.06.2024 21:10
Okružno javno tužilaštvo Bijeljina Milorad Dodik Srebrenica
0 11.06.2024 20:31