Bećirović sa Schmidtom: Odluka Evropskog vijeća treba biti potvrda postignutog napretka

Bećirović sa Schmidtom: Odluka Evropskog vijeća treba biti potvrda postignutog napretka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom pri čemu je naglasio da je Bosna i Hercegovina napravila važan napredak u proteklih godinu dana i da očekuje da Evropsko vijeće 21. marta donese odluku o otvaranju pregovora EU s BiH. 

Podsjetio je da je Evropska komisija već dala svoje pozitivno mišljenje i odluka Evropskog vijeća treba biti potvrda postignutog napretka.

Bećirović je istakao da je najava održavanja "velikog Vaskršnjeg sabora" Srbije i bh. entiteta RS apsolutno neprihvatljiva u demokratskom i civiliziranom svijetu. Poručio je da međunarodno pravo mora vrijediti jednako za sve države zapadnog Balkana.

- Održavanje 'velikog Vaskršnjeg sabora' Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine predstavljalo bi podrivanje temeljnih međunarodnih načela koja reguliraju odnose među državama članicama Ujedinjenih nacija - zaključio je Bećirović.

Schmidt je čestitao Bećiroviću preuzimanje predsjedavanja Predsjedništvom BiH i iznio očekivanja Ureda visokog predstavnika da će Bosna i Hercegovina u narednim mjesecima načiniti važne korake ka evropskoj budućnosti.

Tokom razgovora visoki predstavnik je naglasio da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da ne može biti nikakvog spora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Dodao je da se u godini održavanja lokalnih izbora značajan akcenat mora staviti na osiguranje demokratskog ambijenta.

- U tom smislu važno je da se osiguraju uslovi za fer i poštene izbore - rekao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Christian Schmidt Predsjedništvo BiH
Denis Bećirović Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 17:14
Christian Schmidt rezolucija o Srebrenici
0 24.05.2024 12:12
Denis Bećirović Željko Komšić Antonio Gutteres Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 22.05.2024 18:50