Bećirović: Odbrana Ukrajine je zajednički interes svih demokratskih država
(Izvor: Fena/Predsjedništvo BiH)

Bećirović: Odbrana Ukrajine je zajednički interes svih demokratskih država

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je na Samitu u Berlinu o temi "Obnova Ukrajine" da je odbrana te zemlje zajednički interes svih demokratskih država u Evropi i svijetu.

Istakao je da se Bosna i Hercegovina zalaže za poštivanje međunarodnog prava, ravnopravnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i principe miroljubive saradnje te da, između ostalog, zbog toga snažno podržavamo nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Danas, više nego ikada, potrebno je podržati Ukrajinu u njenoj pravednoj borbi za slobodu. Nadležni organi države Bosne i Hercegovine osudili su rusku agresiju na Ukrajinu kao čin kršenja međunarodnog prava. Bosna i Hercegovina se nakon ruske agresije pridružila stavovima Evropske unije u kojima se čvrsto iskazuje podrška Ukrajini. Solidarnost i jedinstvena podrška Ukrajini od fundamentalnog su značaja za cijeli demokratski i slobodni svijet - rekao je Bećirović.

Dodao je da Bosna i Hercegovina potpuno razumije patnju i razaranja kroz koje Ukrajina prolazi jer je od 1992. do 1995. bila žrtva brutalne agresije tokom koje je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

- Nijedna zemlja u Evropi, u drugoj polovini 20. stoljeća, nije pretrpjela tako velika razaranja kao Bosna i Hercegovina. Nakon rata, BDP je pao na oko 25 posto predratne vrijednosti, industrijska proizvodnja se smanjila za više od 90 posto, a nezaposlenost je dostigla između 70 i 80 posto. Ipak, uz pomoć naših saveznika, oporavili smo se i spremni smo dijeliti naša iskustva postratnog oporavka s prijateljskom Ukrajinom - tvrdi Bećirović.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina i Ukrajina pripadaju zajednici slobodnih i demokratskih država i da zajedno dijelimo viziju svijeta u kojem su mir, sloboda, pravda i ljudsko dostojanstvo temeljne vrijednosti.

Bećirović je kazao da naša solidarnost s Ukrajinom proizlazi iz dubokog razumijevanja važnosti očuvanja ovih vrijednosti, te da Bosna i Hercegovina može biti pouzdan saveznik u obnovi Ukrajine.

- Spremni smo podijeliti svoja iskustva, znanja i resurse u pogledu izgradnje i obnove Ukrajine. Naše iskustvo i eksperti u procesuiranju zločinaca, te identifikaciji nestalih, mogu biti od koristi. Naši deminerski timovi su među najboljima u svijetu. Od 1996. do 2023. u Bosni i Hercegovini su pronađene i uništene oko 84.000 različitih vrsta mina i oko 71.000 drugih eksplozivnih sredstava iz rata. Spremni smo pružiti pomoć u obuci, ali i uklanjanju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava - rekao je Bećirović.

Potcrtao je da su humanitarna i druga pomoć narodu Ukrajine, kao i pomoć raseljenom ukrajinskom stanovništvu širom svijeta, od velike važnosti, a da je zaštita civila jedan od najvažnijih zadataka.

- Bosna i Hercegovina će nastaviti iskazivati solidarnost prema Ukrajini. Državni organi Bosne i Hercegovine ostat će dosljedni u podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Bosna i Hercegovina će uvijek biti uz one koji se bore za pravdu, mir i ljudsko dostojanstvo - poručio je Bećirović, saopćeno je iz njegovog kabineta.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović
Denis Bećirović Donald Trump atentat
0 14.07.2024 13:17
Denis Bećirović Aleksandar Vučić Predsjedništvo BiH
0 12.07.2024 16:35
Denis Bećirović genocid Srebrenica
0 10.07.2024 14:53
Denis Bećirović Lulwah bint Rashid Al-Khater
0 09.07.2024 17:43