Bećirović: Neprocjenjiv doprinos akademika Dževada Jahića utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke
(Izvor: Fena/Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića)

Bećirović: Neprocjenjiv doprinos akademika Dževada Jahića utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je danas saučešće povodom smrti akademika Dževada Jahića.

- S dubokom tugom primio sam vijest o smrti akademika Dževada Jahića, našeg istaknutog filologa i književnika, čijim smo odlaskom izgubili jednu od najznačajnijih ličnosti u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine. Neprocjenjiv je njegov doprinos utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke. Višedecenijskim radom na Rječniku bosanskoga jezika, akademik Jahić načinio je historijski poduhvat, zaduživši buduće generacije. Bila je velika odgovornost, zadovoljstvo i ponos sarađivati s njim.

Akademika Dževada Jahića pamtit ćemo kao čovjeka istinski predanog borbi za ravnopravnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičkoj zajednici. Kroz borbu za bosanski jezik, kao temelj našeg identiteta, akademik Jahić se borio i za jačanje nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine, u kojoj će svi njeni građani imati pune slobode i prava. Smatrao je da se do slobodnog društva može doći, tek kada se postignu jezičke slobode.

Porodici, prijateljima i svim građanima Bosne i Hercegovine, koji su uvažavali djelo akademika Dževada Jahića upućujem izraze dubokog saučešća. Porodici želim sabur, a našem akademiku Dževadu Jahiću vječni rahmet!“, navodi se u saučešću Bećirovića, saopćeno je iz njegovog kabineta.

federalna.ba/Fena

Dževad Jahić
Skupština Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo Dževad Jahić
0 21.04.2024 19:11
Institut za jezik UNSA Dževad Jahić Jasmin Hodžić
0 21.04.2024 17:16
Rječnik bosanskog jezika Dževad Jahić
0 21.02.2024 17:06
Dževad Jahić rječnik Rječnik bosanskog jezika
0 29.10.2023 14:02