videoprilog Mujesire Purić (Dnevnik 2)

Bazen u Zenici - realno preusmjeravanje novca ili političko potkusurivanje?

Brojni gradovi u Federaciji nezadovoljni su raspodjelom novca u nedavno usvojenom rebalansu budžeta. Najglasniji su u Cazinu i Zenici. Naime, rebalansom nisu osigurana sredstva za gradnju bazena u ovim gradovima. U Zenici tvrde da su prvobitnim budžetom ova sredstva bila planirana te da, s obzirom na to da je rebalansom budžet uvećan, nisu očekivali da će za sredstva biti uskraćeni. Je li riječ o realnom preusmjeravanju novca u druge svrhe ili političkom potkusurivanju? Bilo kako bilo, najveću cijenu nesklada različitih nivoa vlasti, uvijek plate građani.

Oduka Vlade da Zenici uskrati novac za izgradnju bazena te, od planiranih 4 miliona, dodijeli samo pola miliona, razočarala je Zeničane, ali i druge građane kantona. Rebalans budžeta usvojen je na Zastupničkom domu, a potom i na sjednici Doma naroda. Ni uloženi amandmani nisu prihvaćeni, iako je izgradnja bazena uveliko počela. Podsjećamo, SDP je zajedno sa svojim koalicinim partnerima - NIP-om, HDZ-om i strankom Fuada Kasumovića - izgubio vlast u ZDK-u, što opozicija smatra dijelom razloga maćehinskog odnosa prema građanima ZDK-a.

DF-ova zastupnica Parlamentu FBiH Alma Kratina tvrdi kako su dojučerašnji koalicioni partneri - Fuad Kasumović i Nermin Ogrešević - kažnjeni, a da su, zapravo, kažnjeni građani: “Dakle, vrlo bahato, ali ispostavilo se da je to bila stvar određenih političkih kupovina, odobrovoljavanja 90-ke i drugih pojedinaca da glasaju i skupo plate svoje ruke u parlamentarnoj većini”.

„To je rezultat podjele novca na jedan potpuno nesistemski način, čini mi se, jedne trgovine - ako vam treba određeni zastupnik, vi ćete odvojiti određeni iznos sredstva za taj grad“, navodi premijer ZDK-a Nezir Pivić (SDA).

Draženka Subašić, bivša ministrica za obrazovanje nauku kulturu i sport ZDK-a, poručuje kako SDP-ova politika nije da se sveti građanima kroz budžet nego da radi po prioritetima.

Zbog unutarstranačkih sukoba, ali i međusobnih optužbi - ispaštaju građani Zenice, koji, podsjećamo, značajno pune budžete, jer je ZDK kičma razvoja FBiH.

Na 7.000 kvadratnih metara počela je izgradnja dva bazena, a ukupna vrijednost projekta, koji bi zajedno trebala finasirati sva tri nivoa vlasti, iznosi oko 20 miliona maraka.

“To je veoma nerazumno i bezobrazno prema građanima Zenice. Mi smo na osnovu tih sredstava raspisali javni natječaj, izabrali izvođače, radovi su u punom toku. Dosad je potrošeno preko 2 i po miliona maraka sredstava predviđenih u budžetu”, ističe gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović (BHI-KF).

I dok je u drugim evropskim zemljama sasvim normalno da svaki kvart ima bazen, te da je plivanje redovna aktivnost u okviru nastavnog procesa, naši političari još nisu svjesni značaja vode za zdravlje čovjeka, naročito djece. Zato stručnjaci upozoravaju da je plivanje najvažnija aktivnost za motorički razvoj i prevenciju, te da je efekt vode na kičmu bolji od bilo koje druge metode liječenja.

“Samo hodanje kroz vodu ojačava mišiće kora, mišići koji su najbitniji za stabilitet kičme. Djeca sa deformitetom, sa urođenim nedostacima kičme, razvojnim nedostacima kao što su skolioza i kifoza - predoređena su da vježbaju plivanje barem dva do tri puta sedmično”, objašnjava Meho Kovačević, specijalist ortopedije i vertebrologije.

I na kraju, bosanskohercegovački „leptir bez krila“ Ismail Zulfić već 8 godina više puta sedmično putuje iz Zenice u Sarajevo na trening. U svojoj kolekciji medalja okitio se svim bojama. Kada bi naši političari, po ugledu na istinske heroje poput dva Ismaila, Lane i druge djece koja nas svojim uspjesima usrećuju, uložili samo malo više truda, živjeli bismo zdraviji i sretniji i ne bismo o bazenu pričali kao „čudu“ ovog stoljeća.

federalna.ba

bazen Zenica Cazin Vlada FBiH
NVO Zenica
0 27.02.2024 22:10
Vlada FBiH rudnici uvezivanje staža
0 27.02.2024 13:24
BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica
0 26.02.2024 21:18
RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica rudnik Zenica
0 26.02.2024 17:49