videoprilog Jelene Batinić (Dnevnik 2)

Banjaluka: Red za poziciju gradonačelnika dug, koga će podržati SDS?

U Bosni i Hercegovini uveliko traju pripreme za predstojeće lokalne izbore. Kalkulacije, pregovori, koalicije. Biraju se strane, mjere šanse. U Banjaluci posebno zanimljivo, gdje je red za poziciju gradonačelnika dug, a očekivanja velika. Pa se čeka zvanična odluka SDS-a, čija bi podrška mogla biti i prevaga. Svrstavanje na jednu ili drugu stranu prijeti da izazove nove turbulencije u stranci, svakako, opterećoj brojnim problemima.

Pod novim imenom, "SDS - volja naroda“, najveća opoziciona stranka u RS-u izaći će na lokalne izbore u oktobru. S novim imenom nadaju se i novim biračima koji će im ukazati povjerenje. Međutim, još je otvoreno pitanje koga će podržati u Banjaluci: Draška Stanivukovića ili Jelenu Trivić, s obzirom na to da je sada već izvjesno da svog kandidata za gradonačelnika neće imati. Konačna odluka o tome, ma kakva ona bila, prijeti da izazove nove turbulencije u banjalučkom ogranku stranke. 

“Kada tu odluku i donesemo, ona ne treba da bude konačna niti treba da bude usmjerena samo u jednom pravcu, već će ona ovisiti o samoj podršci tom kandidatu koju je dobio od SDS-a, tako da Gradski odbor može tu odluku i preinačiti. Nećemo kalkulisati nego ćemo tražiti interes SDS-a u podršci za kandidata gradonačelnika”, poručuje Željko Raljić, predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banjaluka.

Da će se, ipak, kalkulisati do samog kraja jasno je bilo još u aprilu, kada je predsjednik SDS-a Milan Miličević izjavio da ne postoji šansa za dogovor između opozicionara o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Banjaluke. I Trivić i Stanivuković nadaju se podršci SDS-a.

„Sa svoje sam strane učinila ono što je do mene, profilišući svoje politike na vrijednostima na kojima sam bila i 2020. i 2022. Ne vidim drugi razlog zašto bi politike koje zastupam bile problematične. SDS-u to nisu politike nego drugi neki faktori, ali iskreno očekujem da dobijem tu podršku“, kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

“Optimističan sam, vjerujem u to iz razgovora svih da će saradnje biti i u budućnosti i da se kao gradonačelnik mogu osloniti i na kapacitete PDP-a, ali i SDS-a – do sada je vrijeme tako pokazalo“, smatra Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

Do problema s CIK-om, SDS je zastupao tezu da kao najjača opoziciona stranka mora imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. To bi i bilo „najelegantnije“ rješenje kojim bi izbjegli svrstavanje na jednu ili drugu stranu, kaže politička analitičarka Tanja Topić.

„Sada je otvoreno da li će oni nastupiti sa svojim kandidatom, što bi im možda i bilo najbezbolnije rješenje, jer svaka druga podrška ili opredjeljivanje za jednog ili drugog kandidata sasvim sigurno će im donijeti određene probleme“, smatra ona.

A problema SDS ima na pretek, jer plaćaju cijenu prethodnog nedjelovanja, što će ih koštati jednog dijela glasača kod kojih to neće biti blagonaklono prihvaćeno i koji promjenu imena stranke tumače kao jednu vrstu odricanja od identiteta koji se vezuje za njih. Kako će se cijela ova situacija u kojoj se SDS našao odraziti na njihov izborni rezultat - teško je predvidjeti. Ono što je sigurno jeste da će to zavisti od izlaznosti glasača, ali i od povjerenja u izborni proces, koje je kod najvećeg dijela građana ozbiljno poljuljano.

federalna.ba

Banjaluka Banja Luka Jelena Trivić Draško Stanivuković SDS
Šeherov bazen Banja Luka ljekovita voda Banja
0 23.07.2024 21:49
Banja Luka saobraćajna nesreća Maglaj
0 18.07.2024 15:26
Jelena Trivić Lista za pravdu i red
0 15.07.2024 19:47
Medresa "Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ Banja Luka Banjaluka Merima Čelenka
0 07.07.2024 10:31
SDS Jelena Trivić Banjaluka
0 30.06.2024 21:08