Babajide: Statistika temelj svake uređene države
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Babajide: Statistika temelj svake uređene države

EU Twinning projekt "EU za daljnju podršku statističkom sistemu u Bosni i Hercegovini" u vrijednosti milion eura, koji nudi priliku da BiH zajedno sa državama partnerima, Danskom, Finskom, Italijom i Slovenijom razmjenjuje prakse i iskustva, prezentiran je danas u Sarajevu.

Zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide ocijenio je da je statistika temelj svake uređene države jer nudi temelje za donošenje politika kako bi se zadovoljile potrebe svih građana.

Tvrdi da precizni statistički podaci su itekako ključni za jačanje svakog sistema, ali i za praćenje stepena napredak, naročito država kandidata na putu ka članstvu u EU.

Naglasio je da je EU uvijek bila odan partner BiH na svim putevima reformi i približavanju EU, te da je EU do sada u BiH uložila 25 miliona eura u protekle dvije decenije za oblast statistike i urešivanja statističkog sistema.

Najavio je nastavak podrške i u tom segmentu, ali je izrazio očekivanje da će od vlasti u BiH imati dobre i opipljive rezultate.

Potcrtao je značaj preciznih statističkih podataka koji mogu pomoći na jačanju i osnaživanju kapaciteta statističkih ureda u BiH, te naglasio da statistički uredi u BiH trebaju u oktobru izvršiti popis poljoprivrednog zemljišta što je veoma bitno za daljnje jačanje države.

Direktorica Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Vesna Ćuzić kazala je da je projekt ujedno i nastavak dobre i plodonosne saradnje sa statističkim institucijama zemalja članica EU pod pokroviteljstvom Europske delegacije u Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da značaj službene statistike kao osnova za kreiranje svih politika jedne države nikada nije bio toliko naglašen koliko je danas kada je BiH napravila novi iskorak na putu europskih integracija.

Cilj projekta je, dodala je, jačanje kapaciteta proizvođača zvanične statistiku u BiH-triju statističkih institucija u Bosni i Hercegovini i Centralne banke BiH.

- U okviru različitih komponenti projekta, očekujemo konkretne rezultate koji će obuhvatiti poboljšanja u poslovnim statistikama, statistici turizma, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao i u statistici rada prihoda i uvjeta života, te platnog bilansa. Svaki od ovih aspekata će doprinijeti boljem razumijevanju ekonomije BiH omogućavajući preciznije planiranje i provođenje ekonomskih politika – kazala je.

S tim projektom, kazala je, nastavljaju zajednički rad težeći da bh. statistika bude maksimalno usklađena sa standardima Europske unije.

federalna.ba/Fena

Adebayo Babajide statistika
golovi nogometna Premijer liga gledaoci statistika
0 19.02.2024 08:14
Premijer liga BiH u nogometu navijači golovi statistika
0 06.11.2023 08:12
statistika Evropski dan statistike UNFPA Agencija za statistiku BiH
0 20.10.2023 10:40