Avdić: Filmska industrija nije trošak nego investicija

Gost Federacije danas bio je Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

"Ja sam neko ko je bio i u onom i u ovom sistemu. Bivši sistem je vrlo dobro prepoznavao nas mlađe koji smo bili talentovani i perspektivni sportaši. Danas u potpuno jednom drugom ambijentu i vremenu živimo i zaista nastojimo da pronađemo najbolji mogući model i mogu ekskluzivno da kažem kako ćemo omogućiti perspektivnim sportistima, potencijalnim reprezentativcima da nesmetano obavljaju trenažne i takmičarske procese, da obavljaju i školske obaveze i da budu uspješni akademski građani."

Kaže da se novac i budžet planiraju, ali u ovim posebnim ekonomskim okolnostima "smatram da se dobro planirao novac i za sport i za kulturu."

"Za takmičarsko-razvojni program smo zaista planirali određena finansijska sredstva. Početkom januara otvara se javni poziv gdje će udruženja koja su iz oblasti sporta moći da apliciraju svojim projektima."

Ističe da su izdvojena i sredstva za olimpijski program, što je veoma značajno.

"Tretman potencijalnih reprezentativaca je regulisan pravilnikom u kojem su jasno naglašeni određeni kriteriji ko je u kategoriji perspektivnog sportiste. Zaista sam se sa svojim saradnicima uključio u rješavanje tog problema, u smislu da se sportistima koji zaista jesu potencijal ali nisu u mogućnosti da nastupaju za reprezentativne selekcije, odnosno njihovi strukovni savezi nemaju reprezentativne selekcije, da napravimo jedno sinergijsko djelovanje da bi svi koji su vrhunskog potencijala imali priliku da obavljaju trenažni i takmičarski proces i vrlo brzo ćemo obznaniti taj pravilnik."

Avdić kaže da želi osigura da se racionalno troše sredstva namijenjena i za sport i za kulturu.

O uspjesima u sportu u cijeloj zemlji kaže da smo mi kao nacija vrlo talentirani i treba omogućiti razvoj i sporta i kulture.

Filmska industrija nije trošak nego investicija

Ministar kaže da filmska industrija nije trošak, nego vrlo važna investicija.

"Ako se dobro isplanira može donijeti velike benefite i prihode. Nadam se da će Quo vadis Aida biti nagrađen i da ćemo dobiti oskaricu. Odredili smo određena sredstva koja će se koristit za izradu audio-vizuelnih sadržaja."

Navodi da zaista imamo vrhunski talenat u svim granama kulture, ali pored novca nedostaje i zajedničkog djelovanja.

"Javne institucije kulture u KS su budžetski korisnici i treba podržati menadžmente u tim institucijama."

federalna.ba 

Samir Avdić sport kultura Federacija danas
sport Federalni radio
0 02.03.2021 00:00
sport
0 01.03.2021 20:33
sport
0 01.03.2021 20:31
Federacija danas
0 01.03.2021 18:41
Senadin Lavić Mirko Pejanović Federacija danas
0 01.03.2021 18:41
sport Federalni radio
0 01.03.2021 18:23