Američki baloni deset puta ulazili u vazdušni prostor Kine
(Izvor: Ilustracija)

Američki baloni deset puta ulazili u vazdušni prostor Kine

Baloni Sjedinjenih Američkih Država su od početka prošle godine, ilegalno letjeli na velikim visinama u vazdušnom prostoru Kine više od 10 puta, bez odobrenja kineskih vlasti, izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.Nije rijetkost da američki baloni ilegalno uđu u vazdušni prostor druge zemlje, rekao je Wang na redovnom brifingu za novinare u Pekingu.

"SAD su također često slale ratne brodove i avione da izvrše izviđanje Kine, što podriva suverenitet Kine", rekao je on. "SAD bi trebalo da promjene svoje postupanje i da se malo preispitaju, umjesto da blate ili okrivljuju kinesku stranu", dodao je.

Wang je podsjetio da je kinesko ministarstvo više puta jasno stavljalo do znanja da je ulazak kineskog meteorološkog balona u vazdušni prostor SAD bio "posljedica više sile i potpunog udesa", prenijela je Kineska medijska grupa (CMG).

Kineski portparol je na brifingu u ponedjeljak rekao da su SAD već duže vrijeme zloupotrebljavale svoje tehnološke prednosti za masovno, neselektivno prisluškivanje i krađu tajni širom svijeta, uključujući i njihove saveznike.

"U stvari, SAD su najveća zemlja na svijetu u oblasti nadzora i izviđanja, sa najvećom špijunskom mrežom na svijetu", rekao je Wang.

Prema izvještaju Anzera, informativne platforme za sajber bezbednost, NSA je daljinski ukrala više od 97 milijardi globalnih internet podataka i 124 milijarde telefonskih zapisa za 30 dana, dodaje CMG.

federalna.ba/Beta

Peking