Advokat: Istraga o djelovanju Wagnera u Srbiji spriječena po nečijem nalogu
(Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Advokat: Istraga o djelovanju Wagnera u Srbiji spriječena po nečijem nalogu

Advokat Čedomir Stojković ocijenio je danas da je Više javno tužilaštvo u Beogradu "po nečijem nalogu" odbacilo krivične prijave koje je zbog navodnog djelovanja ruske privatne vojne kompanije Wagner u Srbiji, podnio protiv ambasadora Rusije Aleksandra Bocan Harčenka i direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina.

Stojković je u pisanoj izjavi naveo da se "nikada u istoriji bilo kog tužilaštva u Srbiji nije dogodilo da krivična prijava bude odbačena za samo četiri radna dana i to bez sprovođenja bilo kakve istrage". "Po prijemu krivične prijave Više javno tužilaštvo u Beogradu je imalo dužnost da proveri navode iz prijave i da se u tom smislu naredbom i zahtijevom obrati BIA i Ministarstvu unutrašnjih poslova za prikupljanje obavještenja i provjeru navoda krivične prijave, da sprovede istragu, pa tek po dobijanju takvih podataka da dalje odlučuje o radnjama u predmetu", naveo je advokat.

Ocijenio je da je odbacivanjem krivične prijave Tužilaštvo "nedvosmisleno pokazalo da je istraga o regrutovanju i Wagneru spriječena".

"Jasno je i nesumnjivo da se građani Srbije obučavaju u oružanim formacijama za rat u Ukrajini i da su tamo, time se hvale na društvenim mrežama, a ruski mediji o tome izvještavaju. Dakle, jasno je da su građani Srbije regrutovani. Jasno je i nesumnjivo da je istraga morala biti sprovedena. Umjesto toga, sada je jasno da je spriječena. Ko ju je spriječio i na koji način je uticao na tužilaštvo?", pitao je Stojković.

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave protiv ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina i domaće organizacije "Narodne patrole" zbog navodnog djelovanja ruske privatne vojne kompanije Wagner u Srbiji i učešća u "mobilizaciji građana Srbije za rat u Ukrajini".

Prijave su podnijeli advokat Čedomir Stojković i više udruženja ruske i ukrajinske dijaspore u Beogradu pošto su na portalu RT Balkan na srpskom jeziku objavljeni detalji oglasa kompanije Wagner za regrutaciju plaćenika koji bi se borili na ruskoj strani u Ukrajini.

U saopštenju objavljenom na sajtu, Tužilaštvo je odbacilo prijave "jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno prijavljeno krivično djelo, niti bilo koje drugo djelo za koje se goni po službenoj dužnosti".

federalna.ba/Beta

Srbija Wagner grupa
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Mreža Kosovo Srbija
0 21.05.2024 22:21
Albin Kurti Srbija izručenje Milan Radoičić
0 16.05.2024 12:59