100.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u Ukrajini
(Izvor: Ilustracija/Guardian/Libkos)

100.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u Ukrajini

Više od 20.000 ruskih vojnika ubijeno je, a više od 80.000 ranjeno u samo pet mjeseci borbi u Ukrajini, što predstavlja teški gubitak za Moskvu, procjenjuju američki obavještajni dužnosnici.

Većina vojnika je ubijena u brutalnom rovovskom ratovanju za mali gradić Bakhmut, za koji je Rusija u nekoliko navrata, tvrdila da je na rubu osvajanja, rekao je glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost Bijele kuće, John Kirby, iznoseći u ponedjeljak nove procjene.

"Pokušaj Rusije za napad u Donbasu, uglavnom preko Bakhmuta, propao je... Rusija nije uspjela zauzeti bilo kakvo stvarno strateški značajno područje", rekao je Kirby.

Ruski gubici rastu čak i u odnosu na krvave prve dane rata, te zasjenjuju neke od najkrvavijih savezničkih bitaka Drugog svjetskog rata, dodao je Kirby. To uključuje i Guadalcanala, prvu veliku savezničku ofanzivu protiv Japana, koja je također trajala pet mjeseci.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u utorak svojoj vladi da "razjasni" postupak na koji ruske tvrtke mogu isplaćivati dividende dioničarima iz tzv. "neprijateljskih zemalja".

Rusija smatra sve zemlje koje su joj nametnule sankcije -"neprijateljskima". Odgovorila je svojim vlastitim paketom protusankcija i kontrolama kapitala koje ograničavaju sposobnost tvrtki i investitora iz tih zemalja da prenose dobit ili dividende natrag u svoje zemlje.

Reuters izvještava da je Kremlj rekao kako bi prijedlozi o isplati dividendi trebali "uključivati uvjete da stanovnici prošire svoju proizvodnju u Rusiji, razviju poslovanje na temelju novih tehnologija i ulože u rusko gospodarstvo."

Putin je zatražio da vlada dostavi prijedloge do 20. maja, navodi Kremlj.

Istovremeno, ruska državna novinska agencija Tass izvještava da je osam vojnika ukrajinskih oružanih snaga ubijeno, a četvero ranjeno kada je ruska artiljerija uništila ukrajinske samohodne topove i minobacač u regiji Kherson.

Podsjećamo, Kherson je jedna od dio okupirane regija Ukrajine koju je Ruska Federacija navodno pripojila prošle godine.

Druga strana nije potvrdila ove gubitke.

federalna.ba/Guardian

Rusija Ukrajina Donbas
dron Rusija majka dijete Belgorod
0 17.05.2024 10:39
Sergej Šojgu prioriteti rat Ukrajina
0 16.05.2024 12:45
Rusija Kina posjeta Vladimir Putin Xi Jinping
0 16.05.2024 08:29
Volodimir Zelenski Ukrajina
0 15.05.2024 12:20